
Btw op managementprestaties aan banken of verzekeringsmaatschappijen: hoe vermijd je structureel btw-verlies?
Werkvennootschappen in de bank- of verzekeringssector zijn doorgaans btw-vrijgesteld en kunnen dus geen btw recupereren. Wanneer Belgische managementvennootschappen er prestaties leveren, riskeren banken en verzekeringsmaatschappijen dan ook structureel btw-verlies op inkomende facturen. Een stevige fiscale uitdaging. Maar wel eentje met een slimme uitweg: de btw-eenheid.
Wie is btw-plichtig voor managementdiensten?
- Bestuurder-natuurlijk persoon
Als de bestuurder een natuurlijk persoon is, beschouwt de fiscus hem of haar als iemand die werkt in een band van ondergeschiktheid, vergelijkbaar met een werknemer. De vergoedingen vallen dan buiten het toepassingsgebied van de btw. - Bestuurder-vennootschap
Wanneer de bestuurder optreedt via een vennootschap gelden andere regels. Sinds 1 juni 2016 zijn alle vergoedingen onderworpen aan 21% btw, ongeacht het type (vaste, variabele of prestatiegebonden vergoedingen).
Belangrijk: dividenden aan bestuurders-aandeelhouders vallen niet onder deze regeling.
Waarom ontstaat btw-verlies bij banken en verzekeraars?
Banken en verzekeringsmaatschappijen leveren vrijgestelde diensten (art. 44 Btw-Wetboek). Het gevolg: ze kunnen geen btw aftrekken op gefactureerde prestaties. Wanneer een managementvennootschap btw aanrekent voor geleverde diensten, wordt dat voor de bank of verzekeraar dus een niet-recupereerbare kost.
Praktijkvoorbeeld:
Een managementvennootschap factureert 10.000 euro + 21% btw aan een verzekeraar. Die kan de 2.100 euro aan btw niet aftrekken, en zit zo met een reële extra kost.
De oplossing: btw-eenheid
Een btw-eenheid is een fiscaal samenwerkingsverband waarbij onderlinge prestaties tussen de betrokken vennootschappen niet worden onderworpen aan het btw-regime. Hierdoor hoeft de managementvennootschap geen btw meer aan te rekenen aan de werkvennootschap en wordt het btw-verlies vermeden.
Wat zijn de voorwaarden voor het vormen van een btw-eenheid?
Volgens KB nr. 55 moeten de vennootschappen financieel, organisatorisch én economisch met elkaar verbonden zijn. Iets dat vaak al het geval is bij een werkvennootschap en haar managementvennootschap(pen).
En wat bij meerdere managementvennootschappen?
Wanneer meerdere managementvennootschappen diensten leveren aan dezelfde werkvennootschap, kunnen zij mogelijk niet voldoen aan de verbondenheidsvereisten. Onder bepaalde voorwaarden staat de fiscus een ministeriële tolerantie toe:
De btw-eenheid kan alsnog worden gevormd, mits:
- alle managementvennootschappen aandeelhouder én bestuurder zijn van de werkvennootschap
- ze samen minstens 50% van de stemrechten in handen hebben
- ze een bindende overeenkomst afsluiten waarin ze beslissen dat het beleid van de werkvennootschap unaniem wordt gevoerd.
Conclusie
Bij prestaties van managementvennootschappen aan btw-vrijgestelde instellingen zoals banken of verzekeraars, ontstaat een niet-recupereerbare btw-kost. Door een btw-eenheid op te richten valt de btw op de factuur en daarmee ook de kost weg.
Dankzij de ministeriële tolerantie is deze oplossing ook van toepassing op structuren met meerdere managementvennootschappen, op voorwaarde dat ze nauw betrokken zijn bij het beleid van de werkmaatschappij.
Wil je als managementstructuur fiscaal efficiënt samenwerken met een verzekeraar of bank? Informeer bij onze experts naar de voordelen van een btw-eenheid.