
Nieuwe meerwaardebelasting: we still are the (tax) champions!
België scoort niet alleen op het basketbalveld of aan de brug met ongelijke leggers, we dribbelen en springen andere landen ook voorbij als het gaat over belastingen. Al jaren staan we op het allerhoogste schavot. Met de meerwaardebelasting op financiële activa hebben we er zelfs een gloednieuwe discipline bij. Na een nachtje duwen en trekken bereikte de federale regering eindelijk een akkoord. Wat zijn de spelregels? Zijn er winstkansen? En met welke moves scoor je alsnog?
1. Vrijstelling tot 15.000 euro: sparen met geduld loont
Standaard bedraagt de vrijstelling 10.000 euro. Maar laat je ze 5 jaar braafjes gerust, dan kun je tot 15.000 euro belastingvrij meerwaarde innen. Koppels mogen zelfs dromen van 30.000 euro. Inclusief jaarlijkse indexering. Zo blijven we netjes mee met de inflatie.
2. 10 jaar aandelen bijhouden? Geen belastingvrij snoepje meer
Bleef je 10 jaar op je aandelen zitten, in de hoop op fiscale liefde? Dan kom je bedrogen uit. Het eerdere voorstel van Jan Jambon (N-VA) is zonder pardon geschrapt. Dus helaas: hier geen bescherming voor de kleine spaarder.
3. 1 december 2025: noteer het in je agenda
Terwijl jij met oudejaar aan de feesttafel zit, maakt de belastingdienst je financiële balans op. Teruggaan in de tijd kan. Je mag de historische aankoopprijs inrekenen tot 5 jaar terug. Al is die nostalgie niet altijd voordelig.
4. Aanmerkelijk belang, aparte vijver
Bezit je minstens 20% van een bedrijf? Dan krijg je een aparte behandeling: 1 miljoen euro aan meerwaarde per 5 jaar blijft belastingvrij. Vanaf 10 miljoen euro volgt een glijbaan naar 10%. Samenspannen met familieleden om dit op te drijven? Helaas pindakaas. Dat mag niet.
5. Pensioensparen? Rust zacht
Pensioenfondsen, groepsverzekeringen en de derde pensioenpijler blijven (tot nu toe) buiten schot. Al weten we maar al te goed dat één van de huidige regeringspartijen hier graag had van gesnoept. Gelukkig bestaat er zelfs in belastingland nog (even) een oase van rust.
6. De Reynderstaks blijft … een beetje
De veelbesproken Reynderstaks – het stille belastingmonster op obligaties – blijft bestaan, maar beperkt zich voortaan tot de interestcomponent. De rest van de winst wordt belast via de nieuwe regeling. Eén belasting tegelijk was blijkbaar te saai.
7. Interne schuifoperaties afgestraft
Creatief schuiven met vennootschapsaandelen? Bezint eer ge begint. Op dit soort ‘interne meerwaarden’ rust een stevige heffing van 33%. Want o ja, ook deze belasting blijft natuurlijk bestaan. Het fiscaal ‘achterpoortje’ is stevig dichtgemetseld.
8. Verhuizen naar Monaco? Denk aan de exittaks
Wie de fiscus te slim af wil zijn door België te verlaten, is eraan voor de moeite. De fiscus laat je niet los en houdt je financiële situatie tot 2 jaar na je vertrek in het oog.
9. Last but not least: vzw’s en stichtingen
Zit je in een stichting of vzw? Ook daar klopt de fiscus met plezier aan. Tenzij je erkend bent en giften mag ontvangen die fiscaal aftrekbaar zijn.
Wat schuift dat?
Al die maatregelen samen brengen een half miljard in de overheidskas: 250 miljoen euro in 2026 en de rest tegen 2029. Wordt dat niet gehaald? Dan stelt de regering het systeem bij. En elke Belg weet intussen heel goed wat dat precies betekent.
Conclusie? De meerwaardebelasting is een feit. Een tik voor de grote jongens, een nieuwe puzzel voor beleggers en een gouden medaille voor België op het kampioenschap ‘originele manieren om geld te innen’.
Je fiscale spel slimmer spelen en toch binnen de krijtlijnen van de wet blijven? Neem contact op met onze meesterstrategen. Samen gaan we voor een topresultaat.